Sobotni poranek rozpoczęliśmy konferencją naukową “Od snopka do talerza. Obrzędy, zwyczaje i pieśni związane z pożywieniem w kontekście codzienności i święta”. Podczas tego wydarzenia gościliśmy prelegentów z Polski i zagranicy. Jednym z głównych gości był Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, dwukrotny zdobywca nagrody Magellana oraz laureat World Gourmand Cookbook Awards.
Prelekcje przygotowane przez naszych specjalistów dotyczyły tematyki związanej z dziedzictwem kulturowym, którego ważnym elementem jest wszystko to, co wiąże się z pożywieniem. Podczas konferencji miała miejsce również prezentacja książki “Księga kulinarna Górali Świata”. Jest to zbiór przepisów polecanych przez festiwalowe zespoły z Polski i zagranicy oraz organizatorów i przyjaciół Festiwalu.
Konferencja została objęta patronatem Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.